Tips & Trucs

Wat leuk dat je een fotoshoot wilt doen. We gaan er een top ervaring van maken!

Er zijn vele aspecten in het maken van een perfecte foto.Ik ga natuurlijk er alles aan doen om jullie zo scherp en mooi mogelijk belicht op de foto te zetten, er voor zorgen dat mijn apparatuur in orde is en zoveel mogelijk inspiratie opdoen als maar mogelijk is. Maar er zijn ook kleine dingen die je zelf kan doen om de foto nog beter kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan kleding keuzes, houdingen en attributen. Om jullie zoveel mogelijk op weg te helpen heb ik op deze pagina enkele tips & trucs genoteerd die zouden kunnen helpen. 

Kleding tips voor familiefoto’s

~1~
Textuur en dimensie
Let bij het kleden van jezelf en je kinderen erop dat je lagen, dimensie en textuur hebt. Hierdoor lijkt de foto geen plat plaatje maar een levendige foto. Denk hierbij aan shirtjes met bloesjes, leggings met jurkjes, lange shirts met een kleurrijke riem om het geheel te breken, petjes of leuke haar accessoires, shirts met ruches, ed.

~2~
Zo min mogelijk prints

Patronen op een foto zijn leuk, maar luide prints kunnen behoorlijk afleiden en worden dan het middelpunt van de foto. Trek met gerust dat leuke bloemetjes jurkje of dat streepjes shirt aan, maar laat je superman shirt thuis als het de andere kleding overstemt.

~3~
Kies 3 kleuren vooraf

Kies 3 kleuren uit als dresscode. Zo kan iedereen zich kleden zoals hij/zij wil zonder buiten de boot te vallen. Wit en zwart vallen niet onder de categorie kleur, maar kunnen ALTIJD toegevoegd worden zolang het niet overheerst.
Bijvoorbeeld: Nemen jullie de kleuren blauw - grijs – bruin, dan kan je licht grijs, donker grijs, licht bruin, donker bruin, licht blauw, donker blauw, hemels blauw, wit, zwart en alle andere tinten blauw/bruin/grijs aan zonder dat het stoort. Zou er nu een iemand rood bij aan trekken dan valt deze persoon opeens gigantisch op en trek dit de aandacht weg van de anderen in de foto. Dit is heel leuk om te doen als je een iemand wil laten opvallen, bijvoorbeeld een jarige job, maar niet als je een familiefoto wilt maken. Wat je wel zou kunnen doen bij een familie foto is iedereen iets roods te geven, dan vormt het weer een geheel. Denk dan bijvoorbeeld aan kleine accenten zoals accessoires, riemen, sjaaltjes, enz.

Poses en Houdingen

~1~
Vrouwen

Hier naast staan enkele voorbeelden van poses voor vrouwen.
Echter, de meest flatteuze manier om op een foto te staan voor vrouwen is in de meeste gevallen als volgt.

Bovenlijf:
Handen in je taille. Let op, dit is niet op je heupen. Als je je heup bot voelt zit je te laag. Schouders omlaag, naar achteren en iets schuin in verhouding met de camera. Ellebogen zo ver mogelijk naar achteren. Borsten vooruit. 
Zorg ervoor dat je niet je shirt kreukt met je handen, dit lijkt op de foto alsof je alles naar binnen drukt om slanker te lijken.

Onderlijf: 
Optie 1: Voeten op schouderbreedte, zet een kleine stap naar voren, leun met je volle gewicht op je achterste been. Je andere been buig je licht voor je lichaam en je raakt met alleen je tenen de vloer aan. Draai de heup boven het been waar je gewicht op leunt naar achter.
Optie 2: Redelijk het zelfde als bovenstaande omschrijving met een verschil, in plaats van je knie te buigen, strek je hem nu schuin voor je uit. 

Kin:
Bijna iedereen heeft een onderkin op een foto. En dat ligt echt niet aan je kin, maar aan de houding van je hoofd. Een tip die ik aan iedereen meegeef is: Maak je nek lang, je kin vooruit en druk je tong tegen je gehemelte. Zorg er wel voor dat je hoofd boven je schouders blijft (dus niet zo overdreven als op de foto hiernaast)
Ik weet dat het belachelijk klinkt, maar oefen het maar eens voor de spiegel en je zal het zien. Ook zal het super onnatuurlijk voelen en vanaf de zijkant ziet het er niet uit, maar aangezien ik geen 3D foto's kan maken is er niemand die dat ziet ;)

 

~2~
Mannen

Schouders naar achteren, borst vooruit, kin omhoog en rug recht. Over het algemeen sta je dan als man al subliem op de foto. Daarnaast kun je natuurlijk zitten, liggen, leunen

 

~3~
Groepen
Hoe meer personen, hoe groter de kans bestaat dat er iemand onscherp op de foto staat. De makkelijkste manier om dit op te vangen is door iedereen op dezelfde lijn te zetten. 

Hierin kan je variëren in hoogtes en natuurlijk zit er wel iets van speling in, maar als er meer dan een meter tussen het voorste gezicht en het achterste gezicht zit is het al een stukje lastiger om iedereen er scherp op te krijgen.

Dit bekend echter niet dat er geen trucjes zijn om dit verschil in diepte op te vangen. En gelukkig ken ik de meeste trucjes ondertussen wel en is er veel variatie mogelijk qua posities.
Soms is het juist heel leuk om de nadruk te leggen op een enkele groep, binnen in de groep. De foto hiernaast bijvoorbeeld is een heel goed voorbeeld van hoe je een bepaald koppel eruit kan laten springen terwijl de rest aanwezig is maar niet opvalt. Tevens geeft hij gelijk duidelijk aan wat er kan gebeuren als niet alle hoofden op de zelfde lijn staan.

 

 

Dit zijn natuurlijk alleen maar een richtlijnen. Als jullie zelf een hele andere pose voor ogen hebben, gaan we dat natuurlijk ook proberen. 

 

 

 

Ik hoop dat jullie deze tips & trucs handig vonden.

Mochten jullie nog met vragen zitten, vraag maar raak. Ik beantwoord ze graag!

Maak jouw eigen website met JouwWeb